Nvidia'dan mobil GeForce 9 serisi; 9300M ve 9500M ortaya çıktı

Dizüstü bilgisayarların satışlarında yaşanan aralıksız yükseliş sektörel araştırma yağan bağımsız kuruluşların raporlarına da yansıyor. Farklı analistlerin öngörülerine göre, 2012-2015 yılları arasında masaüstü bilgisayarların yerine geçmesi tahmin edilen dizüstü bilgisayarların satışları geçtiğimiz yıl bir önceki yıla göre %33 artış göstererek 109 milyon adet olarak gerçekleşti. Toplam satış adeti açısından olmasa bile artış oranı açısından masaüstü bilgisayarları son iki senedir geri plana iten dizüstü bilgisayar dünyasındaki potansiyel ve pasta her geçen gün biraz daha büyürken yaşanan gelişmeler donanım üreticilerinin de iştahını kabartıyor. Tahmin edebileceğiniz gibi ATi ve Nvidia arasındaki amansız mücadele mobil segmente de yanısmış durumda. Geçtiğimiz günlerde AMD-ATi'nin HD 3000 serisi grafik çözümlerinin mobil varyasyonlarını duyurmasının ardından Nvidia'da ilk örnekleri Ocak ayının hemen başında Las Vegas'da gerçekleştirilen Tüketici Elektroniği Fuarında ortaya çıkan yeni nesil mobil GeForce 9 serisinin ilk temsilcileri olan GeForce 9300M ve 9500M modellerinin detayları belirdi.


Nvidia'nın yeni nesil mobil grafik çözümlerine geçmeden önce rakip AMD-ATi ile ilgili önemli bir noktanın altını çizmekte yarar var. Bilindiği gibi dizüstü bilgisayar dünyası tabir eğer yerindeyse adeta Intel'in kontrolü altında. Firmanın Centrino ve son olarak Santa Rosa platformu ile elde ettiği başarı ortada. Satılan dizüstü bilgisayarların önemli bir bölümünün Intel tabanlı olması ve ATi'nin geçtiğimiz senelerde AMD çatısı altına girmesi, firmanın mobil grafik çözümleri için bir handikap olarak değerlendiriliyordu. Tabi bununla birlikte AMD ile entegrasyon sürecinin uzaması ve ortaya yeni çözümler sunma konusunda özellikle geçtiğimiz sene yaşanan sıkıntılar mobil arenada bir süre öncesine kadar son derece güçlü bir pozisyona sahip olan ATi'nin mevcut pazar payının son yayınlanan rapolara göre %20-30 seviyelerine kadar gerilemesine neden olmuş durumda. Tabi geçtiğimiz sene firma adına yaşanan üzücü durum bu sene değişecek gibi görünüyor. Zira 55nm üretim teknolojisine geçen ATi'nin hazırladığı HD 3000 serisi mobil grafik çözümleri sektörün önde gelen dizüstü bilgisayar üreticileri (HP ve Dell gibi) arasında şimdiden talep görmeye başladı bile. Daha az güç tüketen ve daha az ısınan 55nm üretim sürecine dahil yeni mobil grafik çözümleri ile ATi'nin bu alandaki pazar payının yıl içerisinde %60'a kadar çıkması öngörülüyor.


Rakibinin 55nm üretim teknolojisine geçmesi ve bu sayede dizüstü bilgisayar üreticileri açısından son derece önemli olan maliyet, termal pozisyon ve güç tüketimi gibi noktalarda avantaj elde etmesi Nvidia'nın işlerini geçtiğimiz yıla göre daha da zorlaştıracak gibi gözüküyor. GeForce 8800M serisi ile birlikte an itibariyle dizüstü bilgisayarlar için hazırlanan mobil grafik çözümlerinde performans lideri olan firmanın yeni nesil GeForce 9 serisi mobil grafik çözümleriyle birlikte performansın yanında güç tüketimi noktasında da ciddi ilerleme kat ettiği ifade ediliyor. Masaüstünden sonra mobil grafik işlemcilerini de 65nm üretim sürecine dahil etmeye başlayan Nvidia'nın bu konuda attığı hamleler kendini GeForce 9 serisinde de gösteriyor. GeForce 8 serisi mobil çözümlerin yerine geçecek yeni modellerin daha az güç tüketimi ve daha yüksek performans iddiası ile kullanıma sunulacağını da belirtmekte yarar var. Şimdi isterseniz hep birlikte Nvidia'nın resmi detayları ortaya çıkmaya başlayan mobil GeForce 9 serisinin ilk üyeleri 9300M ve 9500M'in detaylarını masaya yatıralım.

Nvidia'nın GeForce 9300M ve 9500M modelleri için ilk değinmemiz gereken nokta her iki modelin de giriş seviyesinde yer alan yeni nesil mobil grafik çözümleri olmaları. Yapılan açıklamalara göre GeForce 9300M bir önceki seriden GeForce 8400GS modelinin, GeForce 9500M ise yine bir önceki seriden GeForce 8600M GT modelinin yerini alacak gibi gözüküyor. Her iki grafik işlemci de 65nm üretim teknolojisi ile üretiliyorlar ve DirectX 10 desteğine sahipler. Ortak noktaları olmakla birlikte iki modeli de birbirinden ayıran çok temel farklılıklar bulunuyor. 16 adet paralel işlem birimi ve 65-bit bellek veri yoluna sahip olan GeForce 9300M modelinin aksine, 32 adet paralel işlem birimine ve 128-bit bellek veri yolu ile gelen GeForce 9500M tahmin edebileceğiniz gibi çok daha performanslı bir model. Tabi her iki modelin saat hızları da farklılık gösteriyor. GeForce 9300M, 400MHz gpu, 800MHz shader ve 600MHz bellek saat hızları ile gelirken GeForce 9500M ise 475MHz gpu, 950MHz shader ve 700MHz bellek frekansına sahip. Ayrıca saat hızlarına bağlı olarak tablolarda da görüleceği üzere her iki grafik çözümünün sağlayabildği doku doldurma ve bellek bant genişliği değerleri de farklılık gösteriyor.

256MB bellek ile donatılan GeForce 9300M ile 512MB bellek desteğine sahip olan GeForce 9500M'in her ikisi de Nvidia'nın yeni nesil PureVideo HD teknolojisini destekliyor. Bu teknoloji sayesinde grafik işlemciler bilgisayarların merkezi işlem birimini (cpu) yormadan Blu Ray ve HD DVD gibi yüksek çözünürlüklü video oynatımında donanımsal hızlandırma sağlayarak yükün son derece büyük bir kısmını kendi üzerlerine alabiliyorlar. Windows Vista ile de tam uyumlu olan Nvidia'nın yeni nesil mobil grafik çözümlerinden GeForce 9300M oyunlardan öte entegre grafik işlemci ile yetinmeyen, genellikle çoklu ortam uygulamaları ile zaman harcayan kullanıcılar için hazırlanan dizüstü bilgisayarlarda kullanılması, GeForce 9500M modelinin ise GeForce 9300M'in kitlesine ek olarak ara ara oyunlar ile de meşgul olan (tabi yeni nesil oyunları ve yüksek detay ayarlarında maksimum keyifli oynamak için daha farklı çözümlere yönelmekte yarar var!) dizüstü bilgisayar kullanıcılarını hedef alması bekleniyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar