OSI nedir, OSI katmanları nelerdir, OSI nasıl çalışır?


OSI: Open Systems Interconnection = Birbiriyle bağlantılı açık sistemler standardı.

Günümüzde kullanılan hemen hemen tüm ağlar çeşitli şekillerde OSI standardını kullanmaktadır. OSI standardı 1984 yılında ISO (International Organization for Standardization = Yaklaşık 130 ülkeye standart belirleyen Uluslar arası standardizasyon organizasyonu) tarafından geliştirilmiştir.

Bu standardının çekirdeğini OSI Reference Model = OSI Kaynak Modeli oluşturur. Bu model verinin ağ üzerinde hareket ederken bir cihazdan diğerine geçme aşamalarını tanımlayan yedi farklı katman kümesidir.

OSI nedir, OSI katmanları nelerdir, OSI nasıl çalışır?


Katmanlar:

Bu yedi katman bilgisayarın temeli olarak düşünülebilir. Her bir katmanda veriler diğer katman için hazırlanır. Bu yedi katman kendi içinde iki kısma ayrılır;

Uygulama Kısmı:

• 7.Katman-Uygulama: Kullanıcı bir dosya transfer etmek istediği, mesajlarını okuduğu veya ağ ile alakalı diğer işlemleri yaptığı zaman işletim sistemi veya herhangi bir uygulama ile etkileşimde bulunur. Uygulama katmanı bu etkileşimin yapıldığı katmandır. TCP/IP iletişim kuralının NNTP, SIP, SSI, DNS, FTP, Gopher, HTTP, NFS, NTP, DHCP, SMPP, SMTP, SNMP, Telnet, uygulamaları bu katmanda gerçekleşir.

• 6.Katman-Sunum:6. Katman uygulama katmanının gönderdiği verileri alır ve diğer katmanların anlayabileceği biçime dönüştürür. TCP/IP iletişim kuralında bu katman tek başına ayrı bir katman değildir ve MIME, XDR, SSL, TLS işlemleri bu katmanda gerçekleşir.


• 5.Katman-Oturum: 5.Katman alıcı cihaz ile gerçekleştirilen iletişimi düzenli bir şekilde yürütür ve sonlandırma işlemini gerçekleştirir.

Taşıma Katmanı:

• 4.Katman-Taşıma: Bu katman verinin akış kontrolünü (Flow Control) sağlamak ve sürdürmek ile hata kontrolünün sağlanması ve cihazlar arasındaki veri kurtarma işlevini yapar. Akış kontrolü demek taşıma katmanının verilerin birden çok uygulamadan gelip gelmediğini kontrol etmesi ve eğer birden çok uygulamadan geliyorsa bu verileri fiziksel katman için tekbir akış haline getirmesi anlamına gelir. TCP/IP iletişim kuralında TCP, UDP, IPsec, PPTP, L2TPTCP, UDP, IPsec, PPTP, L2TP işlemleri bu katman da gerçekleştirilir.

• 3.Katman-Ağ: Bu katmanda veriler belirlenmiş cihazlara gönderilir. Mantıksal iletişim kuralları, Yönlendirme ve Adresleme işlemleri bu katmanda ele alınır. TCP/IP iletişim kuralında IP, ARP, ICMP, RIP, OSPF, BGP, IGMP, IS-IS işlemleri bu katmanda gerçekleştirilir.

• 2.Katman-Veri: Bu katman da uygun fiziksel iletişim kuralı verilere atanır. Ağ tipi ve paket sıralaması (Packet Sequencing) da bu katmanda belirlenir. TCP/IP iletişim kuralında PPP, SLIP işlemleri bu katmanda gerçekleştirilir.


• 1.Katman-Fiziki: Gerçek donanım aşamasıdır. Bu katman ağın bağlantı, gerilim seviyesi ve zamanlama gibi karakteristiklerini tanımlar.

Popüler Yayınlar