HTML yazıya renk verme?

Öncelikle şunu belirtelim ki HTML'de bir yazı dediğimiz şey ya bir paragraf (P) , header (H) , bir link (a) v.b. olabilir , bunların hepsiyle ve daha bir çok etiket ile yazı yazabiliriz.Madem yazımızın başlığı yazıya renk verme o halde biz bu etiketlerden P yani paragraf etiketi üzerinde çalışalım.Unutmayın tüm etiketlerde kural aynıdır...

Bildiğiniz gibi HTML 'de etiketler < ile başlayıp > ile biter ve bu başlangıç etiketinden sonra birde sonlandırma etiketi ( </P> gibi) konur. Biçimlendirmeyi bu etiketler arasında yapacağız. (tabii ki başlangıç etiketinde)

Renk verme işlemini açıklamadan önce bilinmesi gereken bir konu daha var;Renk kodları.Web aleminde renklerin çağrılmasında iki yöntem kullanılır.Bunlardan birincisi ismi ile çağırma.Örneğin Red (kımızı) , Blue (mavi) gibi.İkincisi ve en yaygın olarak kullanılan yöntem RGB kodu ile çağırmadır.Bu yöntemde her renk için altı adet karakter (Hexadecimal kodlama) kullanılır.Bu altı karakter renkteki karışımın oranlarını belirtir.İlk iki karakter kırmızı , ikinci iki karakter yeşil , üçüncü iki karakter ise mavi oranını belirtir.Örneğin:#0000FF; ile göterilen bir renk saf mavi renktir. Buradan renklerin isimlerini ve kodlarını bulabilirsiniz.

Bu kadar ön bilgiden sonra sıra şimdi yazıya nasıl renk vereceğiz sorusunu yanıtlamaya geldi.Yukarıda da söylediğim gibi biz burada P etiketini (tag) kullanacağız.

Burada bilmemiz gereken başka bir husus HTML'de biçimlendirmenin açılış etiketine yazılan style elementi ile yapıldığıdır.Öreneğin "XMLCİ bir kişisel bilgisayar bloğudur" ifadesini önce kırmızı sonra mavi renkte yazalım.

1-< P style='color:red;' > Xmlci Kişisel bir bilgisayar bloğudur.</ P>
< P style='color:#FF0000;' > Xmlci Kişisel bir bilgisayar bloğudur.</ P>

2-< P style='color:blue;' > Xmlci Kişisel bir bilgisayar bloğudur.</ P>
< P style='color:#0000FF;' > Xmlci Kişisel bir bilgisayar bloğudur.</ P>

Yukarıdaki örneklerde bir P etiketi içinde bulunan yazıya renk verdik.Önemli hususlar
1-color dan sonraki : işareti mutlaka konulmalı
2-Özelliğin bittiği yere mutlaka ; konulmalı ki diğer özellik okunabilsin
3-Eğer isim değilde renk kodu kullanıyorsak koddan önce mutlaka # işareti kullanılmalıdır.

Faydalı olması dileğiyle....

2 yorum:

  1. paylasım için tşkler çok yardımcı oldunuz

    YanıtlaSil
  2. style='color:#FF0000;' kodu arıodum saolun

    YanıtlaSil

Popüler Yayınlar