CSMA ( Carrier Sense Multiple Access ) Nedir?

CSMA ( Carrier Sense Multiple Access ) birden çok kullanıcısı olan veri taşıma ortamlarında (paylaşımlı) göndericinin herhangi bir veriyi göndermeden önce veri yolunda trafiğin olup olmadığını kontrol ettiği bir iletişim kuralıdır.

Carrier Sence : Bir göndericinin hehangibir veriyi göndermeden önce Carrier Wave (Taşıma Sinyali-Bilgi taşınmasına izin verme amaçlı gönderilen bir sinyal) sinyalini dinlemesi-beklemesi durumunu tarif eder. Bu; veri gönderiminden önce başka bir istasyon tarafından kodlanmış bir sinyalin veriyolunda bulunup bulunmadığının taranması işlemidir. Eğer herhangi bir gönderim işlemi bulunmuşsa istasyon iletime başlamadan önce daha önceki gönderim işleminin bitmesini bekler.

Mutiple Access: Herhangi bir fiziksel ortamın birden çok istasyon tarafından kullanaılması durumunu tarif eder.

CSMA Tipleri:

1-persistent (ısrarlı) CSMA

Gönderici (İstasyon) veri gönderimine hazır olduğunda, fiziksel ortamın dolu olup olmadığını kontrol eder. Sürekli olarak ortamın meşgul olup olmadığını kontrol eder eğer ortam boş kalırsa küçük bir veri paketi gönderir.Eğer çakışma/çarpışma gerçekleşirse bu işlemi rastgele zaman aralıklarında devam ettirir.

p-persistent CSMA

Bu iletişim kuralı 1-persistent CSMA'nın bir tür genelleştirilmiş şeklidir.Gönderici bir veri gönderimine hazır olduğunda , sürekli olarak ortamın boş olup olmadığını kontrol eder.Ortam boş kaldığında küçük bir veri paketi ile birlikte probability-p (olabilirlik) sinyalinide gönderir.Eğer gönderim gerçekleşmez ise kendisine tanınmış bir sonraki özel zaman aralığında tekrar küçük bir veri paketi ile birlikte p sinyalini gönderir. Bu işlem gönderim işlemi başarılı olana veya başka bir istasyon veri göndermeye başlayana kadar devam eder.

Nonpersistent (ısrarlı olmayan) CSMA

Gönderici bir veri gönderimine hazır olduğunda ortamın boş olup olmadığını kontrol eder eğer boş değilse rastgele bir zaman aralığında bunu tekrar eder.Ortam boş kaldığında gönderici veri gönderimini başlatır.Eğer çakışma/çarpışma gerçekleşirse , gönderici rastgele bir süre bekler ve yukardaki işlemleri tekrar eder.

Görüldüğü gibi persistent CSMA'da ortam boş kaldığında küçük bir veri paketi deneme amaçlı gönderilirken ,Nonpersistent CSMA'da doğrudan veri gönderimine başlanmaktadır.

Popüler Yayınlar