Hosting,Web Hosting Nedir?

Hosting (Barındırma-Web Hosting, web site Hosting ve Webhosting olarak da bilinir)

Bir ve ya birden çok web sitesi için barındırma hizmeti yanında diğer hizmetleri sunma işidir. Bunlardan en önemlisi, Web sitelerinin dosyalarını internet ortamına çok hızlı bir bağlantı ile bağlayan alan hizmetidir. Çoğu hosting hizmet sağlayıcısı T-Carrier System hattı ile hizmeti sunar. Genelde tek bir iş için bir hosting kullanmak şirketlere çok ağır maliyetler yüklemektedir. Bunun için gene çoğu şirket çok hızlı servisleri(Hosting) paylaşırlar.

Amerika Online gibi birkaç internet erişim hizmeti sağlayıcısı (internet Access provider) abonelerine kendi web sitelerini barındırmaları için küçük alanlar sunmaktadır. Geocities ise kayıtlı kullanıcılarına benzer şekilde bedava alanlar vermektedir. Tüm bu bedava ve çok basittir.

Çoğu hosting firması hizmetini Virtual Hosting olarak tanımlamaktadır.
Virtual hosting genelde hizmetlerin saydam olması ve web sitelerinin kendi domain isimlerini ve mail adreslerini kullanacaklarını ifade eder. Genel kullanım itibarı ile Hosting ve Virtual Hosting kelimeleri eş anlamlı olarak kullanılır. Bazı hosting şirketleri size sanal sunucular (virtual server)sıralar. Bu sayede tamamen kendi sitenize ayrılmış olan sunucuyu kendiniz ayarlayabilirsiniz.

Dedicated Hosting (Adanmış Barındırma) sizin web siteniz için ayrılmış adanmış sunucu makineleri (Dedicated Server) temin eder. Sadece aşırı yoğun siteler adanmış sunuculara ihtiyaç duyarlar. Çoğu şirket sitelerinin internete daha hızlı bir bağlantı ile bağlamak için kendi sunucularını alırlar ve sitelerini bu sunuculara kurarlar. Bu uygulama co-location (yeniden yerleştirme) olarak ifade edilir.

T-carrier system (T-Taşıma Sistemi):


T-carrier system Amerika’da Bell system tarafından kullanılan ilk başarılı dijital ses taşıma sistemidir.

Bugün internet hizmet sunucularının kullandığı T1 hattı 1,544 Mbps hıza sahiptir. Başka bir aşama olan T3 hatları ise 44.736 Mbps hıza sahiptir.

T-taşıma sistemi tamamen dijitaldir ve pulse code modulation (PCM-Danbe Kod Ünitelendirilmesi-Her bir işaretin örneklemesi ve sayısal bir ifadeye dönüştürülerek kodlanması) ve Time Divsion Multiplexing (TDM Zaman Dilimli çoğullama, çoğullama zaman ekseninin dilimlerinde kullanılır.

Sistem 4 kablo kullanır ve duplex iletişim kapasitesine sahiptir. İki kablo veri kabul ederken aynı anda diğer iki kablo veri iletimi yapar.

T1 dijital akışları 64 kbps hızında 24 kanala sahiptir.64kbps sesli haberleşme için gerekli olan temel hızdır.

Bu dört kablo orijinalin de bir çift çiftenmiş (twisted pair) bakır kablodur; fakat günümüzde bu kablolar coaksiel, optik fiber dijital mikro dalga veya diğer araçlar olabilir. Kanalların sayısı ve kullanımı çok çeşitli olabilir.

T1 sistemin de, ses veya diğer analog saniyede 8000 kere örneklenir, her örnek 8-bitlik kelimeler halinde dijitalize edilir.24 adet kanalda aynı anda dijitalize edilir böylece bir anda 192 bitlik bir çerçeve oluşur.

Her çerçeve diğerinden bir bit ile ayrılır. Böylece bir blok 193 bit olur. Bu yüzden saniyede 8000*192 adet bit iletir. Buda 1,544 Mbps’lik bir hız ortaya çıkar. Her çerçevede işaret biti en değersiz bittir.

Collacation:


Collacation birlikte taşınması ya da bir yere yerleştirilmesi manasına gelir, bazen de düzgün sıra düzen kastedebilir bu terim internette ise servis sağlayıcıların yerinden müşterilerine iletişim ekipmanları için yer ayırması anlamına gelir örneğin bir web sitesi sahibi kendi sunucusunu ISP’nin yerinde bulundurabilir veya bir ISP diğer ISP’lere yönlendirmek için kullandığı ağ yöneticilerini başka şirketlerde bulundurabilir.

Dedicated server:


Web hosting işinde, dedicated server (ayrılmış sunucu) içerisinde web server (web sunucu) bulunan bir bilgisayarın özel amaçla kullanım için kiralanmasıdır. Bu bilgisayarlar web hosting şirketinde bulundurulur günde 35 milyon hit alan bir site dedicated server’a ihtiyaç duyar.

Virtual server:


Her web sitesi sahibinin komple sunucuyu kullanıyormuş veya yönetiyormuş gibi kullanabildiği paylaşımlı sunucu bilgisayar ve değişik sunucu programları olur bazı internet hizmet sağlayıcıları (ISP) bir ek bir virtual hosting sunmayı sağlar virtual server kullanan bir şirket veya web sitesinin kendi IP adresi ve domain ismi yoktur buna karşılık; kendi dosya klasörlerini yönetebilir E-mail hesabı ekleme ve adres ataması yapabilir, çoklu domain ismi ataması yapabilir. Kendi bloklarının istatistik analizlerini yönetebilir ve şifre işlemlerini yapabilirler virtual server kullanıcıları server den çalışan donanımları yönetmek zorunda değillerdir ve çok pahalı bir internet hızını paylaşarak daha verimli bir iş yapmış olurlar.



Popüler Yayınlar